Thuis in je hoofd

Thuis in je hoofd, dat betekent voor iedereen iets anders. Veel mensen ervaren een gevoel van rust en kalmte als ze zich thuis voelen. Maar je thuis voelen in je hoofd kan ook de vorm van een herinnering of een toekomstdroom aannemen. Het kan te maken hebben met het kunnen verbinden van je hoofd en lichaam, zoals wanneer je danst of aan het voetballen bent. Voor elk mens is het gevoel anders, maar voor iedereen is het belangrijk.

Voor het project ZuidZone mocht ik in Geleen-Zuid samen met een hoop wijkbewoners, ook wel wijkmakers genoemd, aan de slag met dit thema. Daaruit kwamen muurschilderingen voort waarin het silhouet van het hoofd van de wijkmaker te zien is met daarin het verhaal over hun ‘(t)huis in hun hoofd’ afgebeeld. Deze muurschilderingen hangen buiten in Geleen-Zuid, iedereen kan ze bekijken en er hoort zelfs een audiowandeling bij waarin de wijkmakers jou hun verhalen vertellen.

Spoorloos met als eindhalte: Thuis

Uit dit concept is zelfs een theatervoorstelling ontstaan. In de voorstelling dienden de schilderingen als decor voor het verhaal van Diëgo. Hij nam het publiek mee op reis langs verschillende haltes uit zijn leven om uiteindelijk te eindigen in Geleen-Zuid, waar hij zijn thuis vond. Artem en Dima speelden live muziek, Aïsha, Yinthe en Viënna zongen en speelden theater. De Limburger schreef een artikel over Diëgo. Daarin vertelt hij wat dit project voor hem betekent: “Ik wilde mijn verhaal al eerder kwijt, maar vond nergens gehoor. Het is belangrijk dat mensen zich uitspreken, hoe moeilijk het ook is.”

Met dank aan:

Dank je wel lieve wijkmakers: Viënna, Sergio, Annie, Roy, Yousra, Emma, Kina, Quinty, Sandra, Hala, Lemlem, Artem, Dima, Yura, Diëgo, Aïsha, Yinthe, Sacha, Youssef, Sheila, Willem, Venum, Souf en Boet.

Thuis in je hoofd heb ik samen uitgevoerd met de volgende kunstenaars: Dagmar Meijvogel, Mare Kuzmanovski en Fran van Gysegem.

Back to top

© Sarai Erkens